Топ 9 Интересни факти от Хималаите Стилове в живота

Намира се в сърцето на Южна Азия е най-великият планински район - Хималаите. Буквално смисъла на "Abode of Snow" в Хималаите е гордостта и радостта на тибетския, индийския и непалския народ. Постоянна височина над 7200 метра и разположена във внушителна дъга с дължина 2400 километра, Хималаите минават на запад и на изток, разделяйки индийския субконтинент от тибетското плато. От стоте планини, които формират хималайската верига, се издига най-високия връх в света и най-голямата атракция на всички - връх Еверест. За безкрайни години красотата на Хималаите примами посетителите близо и далеч, за да се насладят на изисканото творение на Природата. За всеки катерач и трекир е мечта да опознаете великолепната планинска верига и да достигнете своя зенит. За много индуисти и будисти Хималаите са свещени за своята религия. Както интригуващите, колкото и заснежените върхове са някои интересни факти зад големите и мощни Хималаи.

Красиви и интересни факти в Хималаите в Индия:

Младите и неспокойните:

Хималаи facts

Предполага се, че е на 70 милиона години, Хималаите са една от най-младите планински вериги, обхващащи всички страни на Непал, Тибет, Индия, Китай и Пакистан. Разработени от континентален сблъсък между индийските и евразийските тектонични плочи, геоложките тестове през годините потвърждават постоянното движение на този гигантски планински диапазон с приблизително 20 мм всяка година. Поради това непрекъснато движение, целият Хималайски регион е податлив на земетресения, свлачища и треперене.

Население на снега:

Хималаи Facts-Abode of Snow

Планираните сняг планини представляват третото най-голямо находище от лед и сняг в света, като по-високите региони са заснети през цялата година. Има около 15 000 ледника с дължина до 70 километра, разположени около планината, които са резервоар за прясна вода.

Виж повече: Съвети за пътуване до Индия

Разнообразна екология:

Хималаи Facts-Diverse Ecology

Докато основите на планините се радват на тропически климат, най-високите нива са окончателно покрити с лед и сняг. Разнообразието във височината, съчетано с валежи и почвени условия, позволява да се процъфтяват различни растителни и животински видове. Растителността също се различава, варираща от тропическите широколистни гори в подножието до алпийските гори нагоре.

Хималайски реки:

мой beautiful picture

Реките, които текат от Хималаите, се смятат за по-стари от върховете на Хималаите. Реките Индус, Янгце и Ганг-Брахмаутра наистина произхождат от Хималаите, за да формират трите главни реки в азиатския континент.

Виж повече: Най-добрите спални лагери

Еверест:

Хималаи Facts-Mount Everest

Най-високият връх в света, извисяващ се на 29,029 фута, е изкачван от новозеландец Едмънд Хилари и шерпет алпинист Тензинг Норгай на 29 май 1953 г., първият от които някога е постигал този успех. При достигането до върха на връх Еверест Тензинг, описан по-долу, зарови червените и сини моливи на дъщеря си. Дори привлекателен е, че връх Еверест също се оказва смъртно претендиращ за живота на приблизително 150 души при неуспешното им търсене.

Дивата природа на Хималаите:

Хималаи Facts-Wildlife of the Himalayas

Хималаите са естествено местообитание за много животни, най-забележително тибетската синя мечка, която с дължина от 6 до 7 фута е най-големият и най-редки по рода си в света. Те обикновено са кафяви или черни със сянка на синьо. В Хималаите също е дом на снежния леопард, който се намира високо в планините през по-топлите месеци. В подножието на Хималаите са живи с различни видове елени, диви кози и овце, от които Великата тибетска овца е една от най-големите диви породи в света, която достига дължина от 4 до 41/2 фута.

Виж повече: Къмпинг в гората

Наименуване на връх Еверест:

Хималаи Facts-Naming Mount Everest

Въпреки че непалците имали местно име за Хималаите, наречено "Самгармаха", което означава богинята на Вселената или "Челото на небето", а и тибетците - "Чомолунга", връх Еверест е кръстен от сър Андрю Уог в чест на неговия предшественик, полковник сър Георги Еверест, уелски генерал-инспектор на Индия от началото на средата на деветнадесети век.

Суверен в Непал:

Хималаи Facts-Sovereign in Nepal

Правителството на Хималаите е суверен в Непал, обхващащо само три четвърти от страната. От 15-те най-високи върха в света самият Непал съдържа 9 от тях с височина над 6 000 метра.

Великите Хималаи:

Хималаи Facts-The Great Himalaya

Най-високата зона в Хималаите, наречена Големите Хималаи, е една от най-непристъпните райони в света поради огромната си линия на снежни върхове и зашеметяваща височина, която надхвърля 20 000 фута.

Източник на изображението: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Leave A Comment

6 + 3 =