Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Достатъчно ли е просто да практикувате йога всеки ден? Важно ли е да се регулират хранителните ми навици? Ако това са въпросите, които се гмуркат в съзнанието ви, тогава сте стигнали до точното място. Храненето на правилния вид храна в точното количество е съществена част от живота, без която вашите упражнения или йога сесии ще имат много малко значение или значение.

Satvic Food:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Савическите храни са тези храни, които очистват душата, тялото и ума. Вкусната храна, която се консумира в рамките на три до четири часа, се нарича Satvic foods. Някои примери са прясно мляко, плодове, ядки, зеленчуци, зърнени храни и някои видове подправки. Сатичната диета ще насърчи мира, любовта, мъдростта, духовната еволюция и светлината.

Раджасик Храна:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Раджасичните храни са онези храни, които карат тялото да изпълнява определени действия. Те причиняват неравновесие, безсъние, гняв, хиперактивност, раздразнение, бързина, възбуда и емоционални колебания. Омразата и отвращението се генерират от раджаските храни. Те са основно препечени или са прекалено вкусни. Например, храни, приготвени с лук, чесън, чай, кафе и различни подправки.

Виж повече: Йога по време на бременност

Тамасик Храна:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Тамасичните храни са остарели храни, които са били повторно загряти или съдържат изкуствени консерванти. Те причиняват тъпота в съзнанието си и причиняват летаргия, невежество, тежест, депресия и т.н. Някои примери за храни Tamasic са мазни или захарни храни, прекомерно мазни или пържени продукти.

Храни, които трябва да се избягват:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Една йога диета е много строг и не позволява консумацията на определени предмети, които могат да навредят на вашето здраве. Някои от тях са наркотици, алкохол, застояла храна, яйца, лук, чесън, пържени и бързо хранене, пшеница и храна. Основната част от диетата на йогите се състои от кореноплодни зеленчуци, плодове, зърнени храни и млечни продукти като ghee, мляко и захар.

Виж повече: Йога позира за отслабване

баланс:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Всяка диета изисква умереност или баланс. Това не е само за количеството храни, които трябва да приемаме, но и за ароматизантите в него. Храната, която е пълна с тежки подправки, прекалено мазнини или изобилие от вкус, не е част от някаква йогична или здравословна диета. Претоварването на чинията ви с нездравословни храни определено е това, което йогичният начин на живот би изисквал.

съображения:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Също така е важно да знаете как трябва да консумирате храната си. Готвенето и консумирането с любов, радост, мир и осъзнаване е жизненоважно. Тези, които практикуват йога ежедневно, много добре осъзнават това. Хранене или подготовка на храна, докато сте в лошо настроение, което води до някои негативни резултати (включително стомашни разстройства). Ето защо е важно да благословите храната, преди да ядете.

Виж повече: Йога за справедлива и блестяща кожа

Изключения:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Поради някои здравословни причини понякога е невъзможно да се поддържа строга йогична диета. Има няколко йога вариации, където човек може да яде риба или месо, за да остане здрав и активен. Важно е да слушате нуждите на тялото и да го приспособявате, вместо да следвате план, който в крайна сметка ще ви разболее.

Защо диетата е основно вегетарианска?

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Настоящите проучвания показват, че йога диетите са по същество вегетариански, защото са по-здрави. Това увеличава физическата издръжливост и дълголетие. Тя е пълна с доброта и чистота, които правят живота по-лесен и активен за всички нас.

Йога диета е част от практиката:

Йога диета и хранителни ползи Стилове в живота

Правенето на пранаями и йога асани просто не са достатъчни, след като йога диета също се счита за решаващо. Това е цялата част от една практика. Няма съмнение, че практикуването на йога ще излекува основните заболявания, но ако човек консумира храни, които са нездравословни, тогава той е заблуден. Ето защо е важно да се храните правилно в йога.

Изображения Източник: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Leave A Comment

38 − = 31