13 седмици от бременността – симптоми и бебе / фетално развитие

Успешно стигнахте до 13-тата седмица от бременността и вероятно сте забелязали, че повечето от симптомите, които се появяват през 12-та седмица, почти са изчезнали. Симптоми като умора, промени в настроението и болест вероятно са се понижили досега. Това е така, защото хормоните, свързани с бременността, са склонни да се изравнят досега. И вашият шанс за спонтанен аборт също е относително по-нисък в рамките на 13-та седмица от бременността. Тъй като вашето гадене и умора са намалели до 13-та седмица, вероятно е да се почувствате по-добре досега.

13 weeks of pregnancy

В 13-та седмица много вероятно ще се почувствате по-енергични. Повечето от жените в своята 13-та седмица всъщност губят умората си с всяка седмица, но не забравяйте, че умората ви ще се върне, като по този начин се наслаждавате на високата енергия толкова дълго, колкото можете.

Какво да мисля за тази седмица:

Добре добре! Това е началото на втория ви триместър. И накрая, нали? Вашите симптоми от последните 3 месеца вече ще намалеят и сега ще се почувствате пред всички тези редовни прегледи. Сега всичко ще бъде по-сложно, а не навсякъде. Ще мислите най-вече за това как да се грижите за себе си през следващата седмица. Също така във вашия ум ще бъдат мислите за това как хората ще възприемат вашата допълнителна нужда за почивка, но не се притеснявайте, че всички ще дойдат.

Виж повече: Симптоми на бременността първата седмица

Феталното развитие на бебето:

 • Разрастването на малкия ти ангел е много бързо от 13-та седмица. Ако мислите за размера на бебето, той е почти близо до 3 инча дължина и тегло около 0.8 унции и прилича на миниатюрно бебе. Въпреки че главата на бебето е огромна, тялото се опитва да го настигне.
 • До 13-та седмица на бременността краката и ръцете на вашето бебе ще продължат. Увеличава се и контролът на мускулите на бебето ви. Въпреки че бебето ви има много малък контрол над мускулите си, сега той или тя вероятно преобръща, рита и флопира досега.
 • Пръстите на бебето ви вече са отделени и са с една и съща дължина. Неговите глезенни стави са узрели, но след това все още не е толкова щастлив момент, когато всъщност се почувствате усещането на акробатите на вашето бебе.
 • Увеличаване на амниотичната течност - до 13-та седмица количеството на амниотичната течност може да се повиши до 25 ml, така че бебето ви има достатъчно място да се движи. Тази амниотична течност ще се увеличи до 32 седмици от бременността, но след това през последните няколко седмици от бременността течността постепенно ще намалее.
 • Тъй като бебето ви продължава да се развива, кожата на бебето ви все още е прозрачна, което означава, че можете действително да видите костите през кожата му. Въпреки че бебето ви не е в основата на телесните мазнини, то скоро ще се промени. Това е времето, когато малкият ти ангел ще започне да печели паунда, а също и костите му ще се втвърдят.
 • Това е времето, когато лявото и дясното мозъчно полукълбо на бебето ви започват да се свързват. Тъй като всяко полукълбо контролира противоположната страна на тялото, с развитието на мозъка, вашето бебе ще започне да се нуждае от повече контрол върху тялото си. Моторните влакна, които се намират в мозъка му, ще се развият първо, които ще бъдат последвани от сетивните нерви. Мозъкът отнема около десет седмици, за да се развие напълно.

Симптомите на 13-та седмица Бременност и как да се преодолее:

Някои от симптомите при 13-та седмица на бременността са както следва:

Промени в гърдите:

Това са много чести симптоми на бременността, които траят по време на бременността. Трябва да сте забелязали, че гърдите ви са развили малки удари, които заобикалят ареолата. Тези удари са известни като "туберкулози на Монтгомъри" и са много нормална промяна по време на бременността. Продължавайте да носите свободната сутиен, докато се чувствате комфортно и болката е изчезнала. Буците също могат да изчезнат, но можете да намалите дискомфорта, като използвате лед компресия върху вас кърпа.

Кръгли лигаментна болка:

Това е коремна болка или дискомфорт, причинени, когато промените позициите твърде бързо. Въпреки че е обичаен симптом на бременност, преживян през второто тримесечие от повечето жени, някои жени се чувстват по-рано. Болката около кръглото сълзене може да се почувства като остра болка или спазми или понякога дори тъпа болка. Често се изпитва от дясната страна на корема. Има моменти, когато някои жени изпитват и тази болка по-рано. За да избегнете болки в кръглите връзки, трябва да се опитате да не премествате позициите си прекалено бързо. Друго нещо, което трябва да сте сигурни е, че не приемате перорални лекарства за болката, тъй като това може да застраши взаимодействието с лекарството.

Виж повече: 12 седмици бременни симптоми

Бременност Гингивит:

Тъй като тялото ви вече е удвоило кръвообращението, подути и нежни цигари може да са често срещано преживяване по време на бременност. Той може също така да омекоти венците и да причини леко дразнене, докато сте на зъби или зъби. За да преодолеете ситуацията, в която сте внедрени в момента, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да ограничите скоростта, с която сте четка. Това ще предотврати нежелани съкращения. Тъй като в противен случай, тези разфасовки не само ще доведат до инфекция, но и бактериите, които се образуват, също могат да слязат с храната в стомаха.

Качване на тегло:

Нарастването на теглото е много нормално по време на бременност. До 13-та седмица, трябва да се стремите да спечелите 25 до 30 паунда и това е препоръчителната тежест. Преминете към здравословни храни, за да преодолеете излишното увеличаване на теглото. Това ще бъде всичко, но упражняването ще добави повече ползи от вашия списък.

Недостиг на дишане:

Досега може да сте изправени пред задух. Въпреки че е малко обезпокоителна, това е много чести симптом по време на бременността. И почти 60 до 70 жени, които са бременни, изпитват този симптом по време на бременността си.

Въпреки че недостигът на въздух е често срещан симптом за по-късните етапи на бременността, някои жени я изпитат още в 13-та седмица. И само, за да не ви притеснява повече, това задушаване ще изчезне след като се роди малкият ти ангел.

Недостигът на въздух може да стане по-тежък, когато седите, затова би било препоръчително да се изправите, за да осигурите повече пространство за белите дробове. Също така можете да вдигнете ръцете си над главата си, за да сложите натиск върху гръдната си клетка.

Нещата могат да станат трудни, но тези симптоми са доста чести сред бременните жени по целия свят. Това може да не е толкова сериозен проблем, но информира това на Вашия лекар. Основната причина за това е поради повишеното кръвоснабдяване в лигавичните слоеве. Не съществува крайно решение на тази ситуация. За да отстраните този проблем е да носите тъкани навсякъде с вас, така че разтриването на носа ви не е проблем. Внимавайте да не носите носна кърпа, тъй като те могат да съдържат бактерии и могат да влошат нещата. Също така може да откриете, че постоянно кихате. Няма нужда да се смущавате; Просто се уверете, че поддържате тъкани за спасяване.

Виж повече: 19 седмици бременна

13-та седмица Дейности:

Рискът от спонтанен аборт на този етап се извършва най-вече и така можете най-накрая да се отпуснете и да се справите със собствения си сценарий на дейностите, които сте оставили до момента. Това може да включва бързо пътуване до болницата, без да се спира по пътя, да излизате и да се упражнявате. Повечето от вашите дейности сега ще бъдат ограничени и трябва да направите всичко възможно, за да получите всичко останало, което можете.

Диета и упражнения за 13-та седмица:

Всяка седмица на бременността ще доведе до нови промени в развитието на вашето бебе и ще доведе до различни симптоми в вашето здраве. Тъй като вашето бебе се развива всеки ден, е добре да следвате здравословен начин на живот сега. Храната, която ядете, ще има пряко въздействие върху здравето на вашето бебе, така че ако консумирате алкохол, то само ще влоши състоянието на вашето бебе и вероятно ще забави растежа му.

Диета:

1. Пресни плодове и зеленчуци:

Досега вашето дете ще расте до значителна сума, така че трябва да включите пресни плодове и зеленчуци като банани, портокали, ябълки, броколи, спанак и боб във вашата диета заедно с някои ориз и cornflakes.

2. Сурови продукти:

Повече хранителни вещества се намират в суровите продукти, които се губят, когато са в кипене. Вашият специалист може също да ви препоръча витамини, за да проверите желанията си за хранене. Така че опитайте да изпълни желанията си, като ядете сурови плодове и зеленчуци.

3. По-голямо потребление на вода:

Поддържането на тялото си хидратирано на този етап е еднакво важно и не можете да пренебрегнете това, тъй като сега трябва да поддържате друг живот вътре в себе си. Водата е важна течност за борба с вредите, които идват по пътя ви. Тя допълнително ви помага да останете по-пълни за дълго, като по този начин ви предпазва от натоварване с изобилие.

4. Консумация на витамин С:

Цитрусовите плодове като лимон и портокали съдържат повече витамин С, така че тези продукти в диетата ви могат да улеснят тялото ви да абсорбира хранителните вещества. Можете също да отидете за грейпфрут в зависимост от наличността на този елемент.

5. Месо:

Трябва да предпочитате постно месо, тъй като съдържа протеини, които се изискват от вас. Също така помага за увеличаване на метаболизма и енергийната скорост. Трябва да избягвате да ядете морски дарове и свинско, тъй като те могат да навредят на бебето.

Упражнения:

За да поддържате тялото си здравословно и удобно през този период, трябва да практикувате някои упражнения, които основно се фокусират върху корема и позволяват по-добро поведение. Ето списък от няколко упражнения, които можете да опитате:

1. Разширяване на корема:

Като почивате гръб по стената, сгънете краката си. Дръжте ръцете си върху гънките на коляното. Докато приближавате корема си по-близо до тялото си, вдишвайте и задръжте дъха си за 5 секунди, отколкото вдишвате. Повторете тази процедура за 5 кръга.

2. Squat:

Squat помага за по-добра поза и дава пространство за разширяване на тазовата област. Правенето на високо клек ще бъде точно във вашата ситуация, тъй като има различни методи на клекове.

3. Спящата:

Може да изглежда необичайно, но в тази фаза, когато бебето се спусне право нагоре, спането на типичната ви позиция ще бъде обезпокоително и по-скоро като практика, която трябва да овладеете. Протягането през този период осигурява гъвкавост и сила.

4. Разходка:

Пешеходството се счита за най-надеждното упражнение по време на бременни месеци. Тя позволява на тялото да бъде активно през цялото време и също така имате време за себе си .

5. Регулирайте стомаха:

Вдишвайте през носа си и задръжте дъха си. Опитайте се да регулирате гравитацията на центъра, за да станете по-лесни за Вас да работите през следващите няколко месеца, за да дойдете, и да увеличите нараняването на бебето.

Секс по време на бременност в 13-та седмица:

Да, тази седмица е напълно безопасно за вас да се отдадете на сексуални дейности. Бебето ви се държи добре в амниотичната му торба. Всъщност, оргазмите могат да задействат хормоните ви и да поддържат нещата в матката си добре. Въпреки това, тежките позиции трябва да се избягват, тъй като има много проблеми, които могат да ви държат в противен случай. Малко близо е постоянно добре дошъл, стига да знаят и разбират опасностите от компресията и доставката. Опитайте се да не се притеснявате за детето си; торбата му ще го пази.

Съвети за преодоляване на стреса по време на бременност:

 • Второто тримесечие е тук, а и финансовите проблеми, които трябва да се потърсят. Да ги посещаваш веднага, за да се освободиш от следващите няколко месеца на стрес.
 • Трябва да започнете да практикувате най-добрите форми на успокояващи техники; това може да е любим филм или концерт. Всичко, което ви отпуска. Излезте от един ден от седмицата, за да се освободите от стреса.
 • Вероятно сте направили група за поддръжка. Придържайте се към техните съвети, но не позволявайте това да ви подчертае и да поеме ясна преценка.
 • Йога и упражнения са вашите приятели на този етап. Те ще ви помогнат да намалите добре стреса.
 • Говорете с акушерката си или проверете и резервирайте за една, ако планирате за раждане в домашни условия.

Медицински процедури и преглед:

Вашите медицински тестове ще бъдат направени, за да се определи дали вашето бебе е пригодено и има деформации. Обикновено кръвните тестове се предпочитат за същото. Често може да има лек дискомфорт през бременността и няколко лекарства се препоръчват от повечето през тези 9 месеца.

Някои от тези лекарства са:

 1. Треска - парацетамол или ацикловир. Консултирането с Вашия лекар би било умен ход.
 2. Киселини - антиациди.
 3. Запек - Да се ​​избягват лаксативи и минерално масло. Можете да вземете наркотици като Metamucil.
 4. Кашлица - декстрометорфан.

Съвети и предпазни мерки:

 1. Точно сега всички трябва да ви принуждават да ядете всичко, тъй като трябва да подкрепите двама. Това може да ви накара да наддавате на тегло. Опитайте се да запазите опциите си отворени в отдела за хранене, но не поглъщайте всичко в хладилника.
 2. Не губете следите на нуждите на тялото си. Отдайте се на подходяща диета, която включва зеленчуците и протеините в естествените му източници. Избягвайте колкото се може повече добавки.
 3. Може да се нуждаете от много слънцезащитни продукти от тази седмица, за да предпазите себе си и вашето бебе безопасно всеки път, когато излезете за проверка на слънце.
 4. Лекарствата трябва да се приемат внимателно, тъй като в противен случай може да доведе до вредни взаимодействия, когато бебето ви се развива толкова бързо и стабилно.
 5. Пийте повече вода и спи повече от обичайното, за да дадете на тялото си останалото, от което се нуждае, защото скоро ще получите много от последната.

Въпреки че бременността е красиво време, тя идва с нейните ползи. Промените в тялото ви, които не разбирате, неразбираемите промени в настроението и жаждата и много повече, но в края на краищата, всичко това струва. Също така имайте предвид, ако имате някакви съмнения или сте изправени пред някакъв необясним дискомфорт, консултирайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, за да избегнете катастрофа по-късно.

Leave A Comment

61 − = 56