13 различни вида рак на гърдата, които засягат жените Стилове в живота | progressivenewsdaily.info

13 различни вида рак на гърдата, които засягат жените Стилове в живота

Ракът на гърдата не е само едно заболяване, а ракът се развива на различни етапи и нива. Това е вид рак, който има потенциала да се разпространи в различни части на тялото ни, което уврежда цялата система на тялото. Често се предприемат лечения, за да не се намалява, а по-скоро да се намали рискът от появата им. Този проблем може да стане опасен и в някои случаи може да доведе до развитието на първичен рак на гърдата.

Видове of breast cancer1

Какви са различните видове рак на гърдата и органите, които те атакуват:

Ракът на гърдата може да започне от различни области като канали, лобули и в някои екстремни случаи тъкани между тези области. Различни видове рак на гърдата са споменати по-долу.

1. Тръбначния карцином на гърдата:

Това е най-честият вид рак на гърдата, който започва в канала за млечна жлеза и след това бавно се разпространява отвъд него в здравите тъкани. Тръбните карциноми са малки по размер и могат да бъдат тръбообразна структура и следователно да се наричат ​​тубули. Тези видове рак на гърдата представляват около 8 до 27 процента от всички ракови заболявания на гърдата. Тези дни, благодарение на напредналите технологии, този вид рак на гърдата се идентифицира и лекува лесно, преди да се осъзнае. Дори проучванията показват, че средната възраст на тубулния карцином е около 50 години. Този тип рак е много рядък сред мъжете.

2. Ductal carcinoma In Situ:

Това е инвазивен или неинвазивен рак и е ранен стадий на рак на гърдата. При този тип необичайни ракови клетки, които са се развили в млечните жлези или в лигавицата на тръбопровода за кърма, остават изцяло на мястото на произход или място, защото способността за разпространение все още не е развита. Ако DCIS е оставена нелекувана, тогава тя може да стане инвазивна и може да се разпространи в околните гръдни тъкани. Досега изследователят не е идентифицирал случаите, в които ще стане инвазивен и в който все още няма да вярва, че такива ракови заболявания имат голям шанс да станат инвазивни. Беше установено, че един от петте намерени случая ще се окаже карцином на дуктал. Жената, диагностицирана на този етап, обикновено се излекува.

3. Възпалителен рак на гърдата:

Възпалителният рак на гърдата е най-бързо развиващите се видове рак на гърдата, представляващи около 1 до 4 процента от всички видове рак на гърдата. Този тип рак е получил своето име, защото човекът, страдащ от него, може да прояви червено възпаление на кожата на гърдата и дори да се чувства топло и нежно при докосване. Кожата може дори да изглежда като изпъкнала кожа с портокалова кора. Другите ефекти на този рак включват зачервяване и подуване и блокиране на малки канали в гръдната тъкан.

Тези малки канали се наричат ​​лимфни канали. Средната възраст на диагнозата е от 52 до 57 години в зависимост от качеството на живот. Изследванията също така показват, че хората с наднормено тегло имат по-голяма вероятност да развият възпалителен рак на гърдата, отколкото всяка друга форма. Подобно на всеки друг рак на гърдата, това може да се отрази и на мъжете, но не и на жените. Засегнатите гърди стават големи по размер и районът става много сърбящ.

Виж повече: Видове кафе напитки

4. Mucinous рак на гърдата:

Муцина, която също е известна като колоид, е вид клетки на рак на гърдата и се нарича така, защото може да се види само с помощта на микроскоп. Много често срещаната особеност е, че човек може да забележе вирусните видове клетки на рак на гърдата с други видове, като инвазивни, докато се наблюдават. Около 2 процента от всички ракови заболявания на гърдата са причина за рак на млечната жлеза.

5. Мъжки рак на гърдата:

Както всички знаем, че ракът на гърдата не е женска болест, по-скоро човек може да се изправи пред този рак. Въпреки факта, че ракът на млечната жлеза е рядкост сред мъжете, все още се очаква да се появи за по-малко от 1% от всички проблеми с рака на гърдата. Мъжете нямат нужда от гърда, за да получат рак на гърдата. Всеки човек, независимо дали мъж или жена имат гръдни тъкани. Така че понякога дори мъжете развиват истинска тъкан на гръдната жлеза, стигат до необичайни нива на хормони или консумация на определени лекарства.

Виж повече: Видове гори в Индия

6. Лобуларен карцином In Situ:

LCIS ​​е област с необичайни темпове на клетъчен растеж, което увеличава риска от развитие на инвазивен рак на гърдата. Lobular основно означава развитие на анормални клетки, които започват да растат в млекопроизводителните жлези, лобули и в края на гръдните канали. Това е in situ рак, което означава, че той остава на мястото, където се развива, казват лобула и не се разпространява в околните райони. Хората, които са диагностицирани с LCIS обикновено имат повече от един засегнат лобул.

Въпреки че името показва, че това е рак на гърдата, а карциномът показва, че има голям шанс за рак на гърдата в даден момент от времето в бъдеще. LCIS ​​се диагностицира преди менопаузата обикновено на възраст между 40 и 50 години. Вижда се, че почти 10% от жените, които вече са отишли ​​за тази диагноза, са претърпели менопауза. Това е необичайно състояние и изследователите не знаят колко са действително засегнати поради факта, че обикновено не причинява симптоми.

7. Рак на гърдата по време на бременност:

Бременната жена също може да изпита рак на гърдата по време на този етап от живота си. Причината за рака на гърдата не е бременност и човек може да се лекува през това време. Лечението през това време причинява допълнително натоварване и може да е причина за безпокойство за нероденото дете. Често става травматична и трудна ситуация както за детето, така и за майката.

Бременните жени трябва да се погрижат да комуникират правилно с акушерския си хирург и да получат съответните лекарства. Броят на възможностите за лечение е на разположение в наши дни, за да лекува този тип рак на гърдата. Трябва да се положат допълнителни грижи, ако страдате от рак на гърдата по време на този чувствителен етап от живота си.

Виж повече: Различни видове дървета

8. Paget заболяване на зърното:

Този тип рак започва в каналите на гърдата и след това се разпространява до кожата на зърната и накрая до ареола, тъмните области около зърното. Рядко се откриват и представляват един процент от различните видове рак на гърдата. Това причинява кожата на зърното и ареолата да изглежда люспеста, червена и натрошена и често води до кървене. Може дори да почувствате сърбеж или усещане за парене през това време.

9. Медуларен карцином на гърдата:

Медуларният карцином е рядка форма на рак на гърдата, която представлява само 5% от всички видове рак на гърдата. Тя се нарича Medulary, защото формата на растежа на тъканите представлява орган "Medulla Oblongata" в мозъка. Този тип рак обикновено се среща в една гърда и е по-малко агресивен в растежа в сравнение с другите форми на рак.

Медуларният карцином започва в млечния канал на гърдата и постепенно израства от него. Обикновено този рак е засегнат при жени на възраст между 40 и 50 години. Тъй като тя не расте бързо, разпространението му в лимфните възли не се случва много скоро. Това е причината, поради която този вид рак е лесен за лечение в сравнение с другите видове рак на гърдата.

10. Phyllodes Тумори на гърдата:

Филоловидните тумори са тези, които растат в листови образци, наречени "Phyllodes". Тези тумори обикновено се откриват при жени през 40-те години, с общ симптом на бучка в гърдата. Филолозните тумори са предимно доброкачествени и рядко се превръщат в злокачествени. Следователно, те са подходящи за хирургично отстраняване.

Филолозните тумори могат да бъдат открити на много ранен етап и следователно лечението може да бъде предложено бързо, преди да се разпространи. Растежът обикновено варира от 2-3 cm по размер, но на напредналите етапи може да нарасне по-голям от 5 cm. Съществуват и шансове Phyllodes да издухат вените под кожата и следователно може да се наблюдава син цвят под кожата.

11. Метастатичен рак на гърдата:

Метастазният рак е напреднал стадий на рак, при който ракът се е разпространил във всички основни органи на тялото като черен дроб, мозък, бели дробове, бъбреци и т.н. Това се нарича етап 4 на рака и е инвазивен по природа. Туморните клетки разрушават здравите клетки и се разпространяват в лимфните възли и кръвния поток. Те мигрират на ново място и формират малки ръстове.

Метастатичният рак е силно злокачествен и животозастрашаващ. Той драстично намалява живота на човек, като засяга всяка клетка и тъкан в тялото, един по един.

12. Инфилтриращ канцерогенен карцином:

Този вид рак се нарича и инвазивен канцерогенен карцином, произлизащ от своето инвазивно естество. Туморните клетки при този вид рак нахлуват в околните клетки и тъкани, за да започнат нов растеж. Този рак започва в млечните канали на гърдата и бързо се разпространява вътре и извън гърдите.

13. Молекулярни подтипове на рак на гърдата:

Има пет под вида рак на гърдата, базирани на генетичната информация, изразена в туморните клетки:

• Luminal A
• Luminal B
• Triple Negative / Basal Like
• Тип HER2

Тези показатели се използват основно за проучване на научните изследвания и не могат да бъдат използвани за вземане на решение за лечението.

Ракът на гърдата има по-добри нива на преживяемост, ако бъде открит и лекуван рано. Самооценката и редовните прегледи са най-добрият начин за предотвратяване на отнемането на ракови клетки от живота ви. Въпреки че няма конкретни причини за какъвто и да е вид рак, след здравословна диета с богата на антиоксиданти храна, съкращаване на алкохола и тютюна, насърчаване на кърменето и т.н. може да го предотврати до известна степен. Самосъзнанието е най-добрият начин да се предотврати тази смъртоносна болест.

Изображения Източник: 1.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

3 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map