Διαφορετικοί τύποι ενεργειακών πόρων: Επισκόπηση, χρήσεις | Στυλ Στη ζωή

Η ενέργεια ορίζεται απλώς στη φυσική ως η ικανότητα να δουλεύει. Ο Ήλιος είναι η τελική πηγή της ενέργειας μας στο ηλιακό μας σύστημα. Η ενέργεια είναι η βασική ανάγκη των ζωντανών πραγμάτων και η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενέργεια. Ο πρωτόγονος άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά και το χρησιμοποίησε για διάφορους λόγους και ακόμη και στον σημερινό κόσμο η ενέργεια είναι η βασική ανάγκη του εκβιομηχανισμένου κόσμου. Τα φυτά παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια για τη φωτοσύνθεση τους. Με κυκλικό τρόπο λαμβάνουμε την έμμεση ενέργεια από τα φυτά. Έτσι, άλλες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται από ανθρώπους για τις ανάγκες τους.

Τύποι Of Energy
Σημασία των ενεργειακών πόρων και τύπων

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ενεργειακών πόρων

1. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

2. Μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

Αυτές οι πηγές ενέργειας παράγονται στη φύση και δεν είναι εξαντλητικές. Τα παραδείγματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η ηλιακή ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η παλιρροϊκή ενέργεια κ.λπ..

1. Αιολική Ενέργεια:

Ο άνεμος έχει ενέργεια καθώς κινείται με μεγάλη ταχύτητα και η ενέργεια αξιοποιείται για τις ανάγκες μας. Οι παραδοσιακές ενέργειες που χρησιμοποιούνται είναι εξαντλητικές, επομένως χρησιμοποιείται. Η αιολική ενέργεια παράγεται από φυσικές και ανανεώσιμες πηγές με σύγχρονες τεχνολογίες. Δεν μολύνει το περιβάλλον και μια φθηνή πηγή ενέργειας. Οι ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τεράστιες λεπίδες των ανεμόμυλων κινούνται με την υψηλή ταχύτητα του ανέμου για να παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Η Ινδία είναι γεωγραφικά ευλογημένη με παράκτιες περιοχές, ερήμους και λόφους για να αξιοποιήσει αυτήν την ενέργεια. Στην Ινδία, η Κεράλα, το Γκουτζαράτ, το Ταμίλ Ναντού παράγουν αιολική ενέργεια. Η Δανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι κύριοι παραγωγοί αιολικής ενέργειας.

2. Ηλιακή Ενέργεια:

Η ηλιακή ενέργεια είναι η κύρια πηγή που διατίθεται στη Γη. Αυτός ο ανανεώσιμος πόρος διατίθεται σε αφθονία. Η ενέργεια παράγεται στον ήλιο με πυρηνική σύντηξη. Η ηλιακή ενέργεια, ωστόσο, είναι χαμηλής ποιότητας καθώς παράγει περιορισμένη ποσότητα ενέργειας και θερμοκρασίας. Έτσι, χρησιμοποιείται συνήθως για τη θέρμανση του νερού και του αέρα για μαγείρεμα και ξήρανση. Η υψηλή ηλιακή ενέργεια έχει μετατραπεί σε ηλεκτρισμό από τα ηλιακά κύτταρα. Χρησιμοποιείται σε αριθμομηχανές. Οι ηλιακοί συλλέκτες αποτελούνται από συνδυασμό πολλών ηλιακών κυψελών. Σε τεχνητούς δορυφόρους, οι ηλιακοί συλλέκτες παρέχουν την ενέργεια. Οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κατασκευάζονται βάσει αυτής της αρχής.

3. Υδροηλεκτρική Ενέργεια:

Αυτή η ενέργεια βοηθάει στην εξοικονόμηση των αποθεμάτων καυσίμων. Φθηνότερο και οικολογικότερο από άλλες πηγές ενέργειας. Στην υδροηλεκτρική μονάδα, η ενέργεια αποθηκεύεται στο νερό πίσω από ένα φράγμα. Το αποθηκευμένο νερό πέφτει σε ένα στρόβιλο από ύψος για να το αφήσει να περιστραφεί. Η δύναμη του νερού περιστρέφει τα πτερύγια του στροβίλου και έτσι παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Οι υδροηλεκτρικές κατοικίες κατασκευάζονται σε πολλούς ποταμούς για να πάρουν ηλεκτρική ενέργεια.

4. Γεωθερμική ενέργεια:

Αυτή είναι η ενέργεια που παράγεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. Μέσα στην επιφάνεια της Γης η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Αυτή η υψηλή θερμοκρασία θερμαίνει το υπόγειο νερό και παράγει ρεύμα. Αυτός ο ατμός στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη λειτουργία τουρμπίνας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και η Ισλανδία χρησιμοποίησαν αυτήν την πηγή ενέργειας.

5. Ενέργεια παλίρροιας:

Οι παλίρροιες είναι η περιοδική άνοδος και πτώση της στάθμης των ωκεανών, η οποία παράγεται από τη βαρυτική δύναμη του φεγγαριού. Οι παλίρροιες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας που βοηθά στην παραγωγή παλιρροϊκής ενέργειας. Η άνοδος και πτώση του νερού οδήγησε στην παραγωγή και παραγωγή ενέργειας, η οποία στη συνέχεια μετακινεί τις λεπίδες του στροβίλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η πιο κατάλληλη τοποθεσία για την παραγωγή παλιρροϊκής ενέργειας στην Ινδία είναι η αραβική θάλασσα και ο κόλπος της Βεγγάλης.

6. Ενέργεια Βιομάζας:

Τα κοπριά βοοειδών, τα λύματα, τα γεωργικά απόβλητα είναι η βιομάζα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Τα κέικ κοπριάς αγελάδων και τα καυσόξυλα χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα συχνά για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Πρόσφατα, λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων, το βιοαέριο παράγεται από βιομάζα. Το βιοαέριο είναι ένα μείγμα πολλών αερίων όπως το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο υδρογόνο και άλλα. Το βιοαέριο χρησιμοποιείται τώρα για το μαγείρεμα στις αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μονάδων παραγωγής βιοαερίου. Στο εργοστάσιο βιοαερίου, η βιομάζα ζυμώνεται απουσία αέρα αλλά παρουσία ύδατος. Μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων παράγεται λόγω της αποσύνθεσης της οργανικής ύλης. Το αέριο αυτό είναι πολύ εύφλεκτο και είναι γνωστό ως "βιοαέριο".

7. Πυρηνική Ενέργεια:

Η πυρηνική ενέργεια γίνεται από τα στοιχεία που είναι ραδιενεργά και υποβάλλονται σε πυρηνική σχάση. Για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας απαιτούνται πυρηνικά καύσιμα όπως το Uranium, το οποίο είναι εύκολα διαθέσιμο. Η πυρηνική ενέργεια παράγεται σε πυρηνικούς σταθμούς με υψηλή προστασία, καθώς τα προϊόντα που παράγονται είναι επιβλαβή για εμάς. Εάν τα ραδιενεργά απόβλητα διατίθενται με ασφάλεια στο περιβάλλον, αυτό θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας για το μέλλον μας.

8. Κινητική ενέργεια

Η κινητική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από την κίνηση ενός αντικειμένου όπως μηχανή, τροχούς, στρόβιλοι και ακόμη και ανθρώπους. Με την αύξηση της ταχύτητας υπάρχει αναλογική αύξηση της παραγόμενης ενέργειας. Αυτός ο τύπος ενέργειας χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σύγχρονες εφευρέσεις ημέρας έχουν καταστήσει δυνατή τη χρήση κινητικής ενέργειας για την κάλυψη καθημερινών αναγκών. Για παράδειγμα, τα φανάρια της σήμανσης ανάβουν από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την κίνηση των οχημάτων.

9. Πιθανή ενέργεια

Η δυνητική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από ένα αντικείμενο λόγω της σχετικής θέσης του. Το αντικείμενο πρέπει να αλλάξει από τη συνήθη θέση του για να αποθηκεύσει τη μορφή ενέργειας. Για παράδειγμα, μια μπάλα αποθηκεύει κάποια ενέργεια όταν τοποθετείται σε ανυψωμένη θέση. Αυτή η ενέργεια συνθλίβει οτιδήποτε κάτω από αυτό όταν απελευθερωθεί. Η πιθανή ενέργεια χρησιμοποιείται σε ρολά, ανελκυστήρες, γερανούς κλπ.

10. Μηχανολογική Ενέργεια

Η μηχανική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από κινητικές ή δυνητικές ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι ένα αντικείμενο αποθηκεύει μηχανική ενέργεια με βάση τη σχετική του θέση ή κίνηση. Με απλά λόγια, όταν μια εργασία γίνεται από ένα αντικείμενο, η ενέργειά του ανταλλάσσεται ή μεταφέρεται στο αντικείμενο στο οποίο γίνεται η εργασία. Η Μηχανική Ενέργεια χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αντικειμένων από ένα μέρος σε άλλα, αυτοκίνητα, κινητήρες και στροβίλους.

11. Θερμική ενέργεια

Η θερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που περιέχεται σε ένα αντικείμενο που διατηρεί τη θερμοκρασία του. Όταν τοποθετείται ένα κουτάλι σε βραστό νερό, η θερμότητα από το νερό μεταφέρεται στο κουτάλι, αυτό ονομάζεται Θερμική Ενέργεια. Η θερμική ενέργεια χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή όπως το μαγείρεμα των τροφίμων, η αποστείρωση, η ανακύκλωση, η καύση των αποβλήτων κλπ.,

12. Βαρυτική Ενέργεια

Η βαρυτική ενέργεια είναι η ενέργεια που συγκρατείται από ένα αντικείμενο λόγω της θέσης που κατέχει η βαρυτική δύναμη. Αυτή είναι μια μορφή δυνητικής ενέργειας, όπου το αντικείμενο που έχει περισσότερη ενέργεια είναι αυτό που βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από το έδαφος. Η μεγαλύτερη χρήση της βαρυτικής ενέργειας είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού από την ενέργεια των κινητήρων των στροβίλων λόγω του νερού.

13. Ακτινοβολούμενη Ενέργεια

Είναι η ενέργεια που δημιουργείται λόγω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα και δεν χρειάζονται άλλο μέσο. Η ακτινοβολούμενη ενέργεια χρησιμοποιείται σε φούρνους μικροκυμάτων, όπου τα κύματα μεταφέρουν ενέργεια για να μαγειρεύουν εκατομμύρια σωματίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

14. Ηχητική ενέργεια

Η ηχητική ενέργεια προέρχεται από τη δόνηση των αντικειμένων, λόγω οποιασδήποτε δύναμης. Αυτή η ενέργεια ταξιδεύει σε μορφή κύματος και απαιτεί ένα μέσο για να ταξιδέψει. Αυτή η μορφή ενέργειας είναι συνήθως χαμηλή σε σύγκριση με τους άλλους πόρους. Η ηχητική ενέργεια χρησιμοποιείται σε ιατρικές θεραπείες, Καλλιέργεια τροφίμων, Πλοήγηση και επικοινωνία.

Μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Αυτές οι πηγές ενέργειας σχηματίζονται εδώ και πολύ καιρό και συσσωρεύονται στη φύση αλλά εξαντλούνται εύκολα. Αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Για παράδειγμα: ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

1. Χημική Ενέργεια:

Η χημική ενέργεια είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται από τις ουσίες όταν υφίστανται χημική αντίδραση. Οι πηγές είναι μπαταρίες, φυσικό αέριο, τρόφιμα κλπ. Όταν οι ουσίες αυτές περνούν από χημικό μετασχηματισμό, απαιτείται κάποια μορφή ενέργειας για τη διάσπαση των χημικών δεσμών. Αυτό ονομάζεται Χημική Ενέργεια. Πρόκειται για μια μη ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, καθώς οι περισσότερες ουσίες είναι πεπερασμένες σε ποσότητες. Η χημική ενέργεια χρησιμοποιείται στις εκρηκτικές ύλες, στην πέψη των τροφών, στα οχήματα κ.λπ..

2. Ηλεκτρική ενέργεια

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που προκαλείται από την κίνηση φορτισμένων σωματιδίων. Καθώς η ταχύτητα αυτών των σωματιδίων αυξάνεται, η ηλεκτρική παραγωγή αυξάνεται. Αυτή η ενέργεια παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ενέργειας από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις απευθείας στα σπίτια μας.

3. Άνθρακας:

Ο άνθρακας σχηματίστηκε πριν από πολύ καιρό από την υποβάθμιση των φυτών κάτω από το έδαφος υπό υψηλή πίεση και θερμοκρασία χωρίς την παρουσία αέρα. Είναι μια στερεή μορφή καφέ ή καστανόχρωμο καύσιμο. Ο άνθρακας χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως συμβατική πηγή ενέργειας. Μετά το ξύλο, ο άνθρακας ήταν η κύρια πηγή ενέργειας ως ορυκτό καύσιμο. Οι κάρβουνοι είναι διαφόρων τύπων ανάλογα με την περιεκτικότητα σε άνθρακα, δηλαδή ανθρακίτη, ασφαλτούχο και λιγνίτη. Ο άνθρακας χρησιμοποιείται καθώς μπορεί να μετατραπεί σε στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα. Είναι πολύ χρήσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιμοποιείται επίσης ως πρώτη ύλη για φάρμακα, φάρμακα, εκρηκτικά και λιπάσματα.

4. Πετρέλαιο:

Αυτό το ορυκτό υγρό ορυκτό καύσιμο σκούρου καφέ χρώματος σχηματίζεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών υπό πολύ υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Όταν οι οργανισμοί πέθαιναν εγκαταστάθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού και η θερμότητα και η πίεση του εκατομμυρίου του έτους προκαλούν τη μετατροπή αυτών των νεκρών οργανισμών σε πετρέλαιο. Το ακατέργαστο πετρέλαιο αποκτάται με γεώτρηση στο φλοιό της Γης και τα διάφορα συστατικά του εξάγονται με κλασματική απόσταξη. Τα κύρια συστατικά είναι βενζίνη, ντίζελ, νάφθα, κηροζίνη, λιπαντικό και παραφίνη.

5. Φυσικό αέριο:

Αυτό το αέριο παράγεται άφθονα σε ελώδεις περιοχές. Η κύρια συνιστώσα του είναι το μεθάνιο. Αυτό το άχρωμο και άοσμο αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα. Για το λόγο αυτό πριν από τη μεταφορά των γεμισμένων κυλίνδρων, αναμιγνύεται με μια χημική μερκαπτάνη για την παροχή ισχυρής οσμής. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για μαγείρεμα με τη μορφή υγραερίου και χρησιμοποιείται επίσης ως καύσιμο στα αυτοκίνητα. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) είναι ένα καθαρό καύσιμο που χρησιμοποιείται και σε πολλές βιομηχανίες.

Λόγω της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού και της περιορισμένης πηγής ορυκτών καυσίμων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν την εναλλακτική λύση για την ενεργειακή απαίτηση. Η καύση αυτών των ορυκτών καυσίμων προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Για τους λόγους αυτούς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιλέγουν τώρα ημέρες.

Το θαύμα της φύσης είναι τέτοιο που κάθε άτομο που υπάρχει σ 'αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια μορφή ενέργειας, μεγάλη ή μικρή. Ακόμα και για να αναβοσβήνετε τα μάτια σας, υπάρχει κάποια ενέργεια που μπαίνει. Η κατανόηση των τύπων ενεργειών δεν μπορεί μόνο να σας κάνει να ακούγεται σαν επαγγελματίας, αλλά επίσης να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τους σωστούς πόρους για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας.

Leave A Comment

47 − 42 =