6 τύποι διαβήτη που βρέθηκαν σε ενήλικες και παιδιά Στυλ στη ζωή

Μια από τις χρόνιες ασθένειες είναι ο διαβήτης στον οποίο το σώμα είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγεται μέσα στο σώμα ή δεν μπορεί να παράγει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι ένας τύπος ορμόνης που είναι γνωστό ότι ελέγχει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη απαιτείται στο σώμα για να απελευθερώσει ενέργεια χρησιμοποιώντας τη ζάχαρη που υπάρχει μέσα στο σώμα.

Ο διαβήτης προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα όργανα και τα νεύρα ενός ατόμου. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαβήτη και ο προσδιορισμός του τύπου από τον οποίο ένα άτομο υποφέρει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το γενετικό σύνδρομο και οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε διαβήτη.

Πόσα είδη διαβήτη υπάρχουν?

Τύποι of diabetes

Τύποι σακχαρώδους διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο διαβήτης είναι 6 γνωστοί τύποι, αλλά λίγοι από αυτούς είναι πιο διαδεδομένοι από τους άλλους. Λεπτομέρειες για αυτά δίνονται παρακάτω:

1. Διαβήτης τύπου 1:

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους διαβήτη που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά λάθος επιτίθεται και σκοτώνει τα βήτα κύτταρα που υπάρχουν στο πάγκρεας. Το πάγκρεας σε ένα όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και απελευθερώνει ορμόνες στο πεπτικό σύστημα. Αυτό προκαλεί πολύ λίγη ποσότητα ινσουλίνης που απελευθερώνεται στο σώμα και συνεπώς τα επίπεδα σακχάρου συσσωρεύονται στο αίμα του ατόμου αντί να μετατραπούν στην ενέργεια και να εξαντληθούν. Περίπου 5 έως 10 τοις εκατό άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι γνωστό ότι έχουν διαβήτη τύπου 1. Συνήθως αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Πρώην ονομαζόταν διαβήτης εξαρτώμενος από ινσουλίνη ή διαβήτης νεανικής κατάστασης.

Τα συμπτώματα στην αρχή περιλαμβάνουν σοβαρή ασθένεια λόγω ξαφνικής ένδειξης υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ορισμένοι επιστήμονες αισθάνονται ακόμη ότι αυτή είναι μια γενετική κατάσταση ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε ιό που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο πάγκρεας.

Δείτε περισσότερα: Τύποι ρύπανσης

2. Διαβήτης τύπου 2:

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένας τύπος διαβήτη που παρατηρείται συνήθως στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα αποτύχει να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη ή δεν κάνει πλήρη χρήση της ινσουλίνης. Η ακατάλληλη χρήση προκαλεί συσσώρευση ζάχαρης στο αίμα που προκαλεί διαβήτη. Αυτός ο τύπος διαβήτη είναι ο συνηθισμένος μεταξύ όλων και περίπου 80 έως 90 τοις εκατό άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι γνωστό ότι έχουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι κοινό μεταξύ των ενηλίκων αλλά μερικές φορές και τα παιδιά υποφέρουν από αυτά, αλλά αυτό συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό ήταν παλαιότερα γνωστό ως μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη ή εμφάνιση ενηλίκων. Καθώς η ασθένεια χειροτερεύει, το πάγκρεας κάνει όλο και λιγότερη ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βλάψει το σώμα σε μεγάλο βαθμό, εάν δεν καταπονηθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ο σωστός σχεδιασμός γεύματος και η προσθήκη σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα σίγουρα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε ακόμη και να πάτε για ενέσεις ινσουλίνης εάν οι συνθήκες δεν καταστούν διαχειρίσιμες.

Διαφορά μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2

Οι τύποι διαβήτη τύπου 1 είναι συνήθως μια ασθένεια για τη ζωή επειδή τα κύτταρα του παγκρέατος καταστρέφονται και κάποιος πρέπει να παίρνει πλάνα ινσουλίνης ή αντλίες ινσουλίνης για να εγχύσει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα. Εκτός από αυτή την προσεκτική προσοχή θα πρέπει να δοθεί για να έχετε μια υγιεινή διατροφή και προσθέτοντας διαφορετικές ασκήσεις στην καθημερινή σας ρουτίνα θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη ασυνήθιστων διακυμάνσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ενώ η ασθένεια τύπου 2 είναι βασικά μια ασθένεια του τρόπου ζωής, επειδή οφείλεται στον καθιστό τρόπο ζωής, έχοντας συνήθεια να μην συμμετέχει σε καμία άσκηση ή οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα και να είναι υπέρβαρος. Ο παράγοντας κληρονομικότητας σχετίζεται επίσης με την εμφάνισή του. Εάν ένας γονέας έχει αυτή την ασθένεια, τότε έχει παρατηρηθεί ότι το παιδί θα υποφέρει επίσης από αυτό στα τελευταία στάδια της ζωής.

3. Διαβήτης κύησης:

Ο διαβήτης κύησης λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτός ο διαβήτης αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της περιόδου εγκυμοσύνης που είναι μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων. Εξαφανίζεται συνήθως όταν γεννιέται το μωρό, αλλά μερικές φορές αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας τύπου 2 σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής. Παρατηρήθηκε ότι η μεγαλύτερη ηλικία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψηλότερη είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθένειας κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι προσωρινής φύσης επειδή εξαφανίζεται μόλις γεννηθεί το μωρό. Η κοινή ασθένεια κύησης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Αυτή η ασθένεια δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρώς επειδή μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή τόσο του μωρού όσο και της μητέρας.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής σας, ασκώντας καθημερινά και λαμβάνοντας φάρμακα και ενέσεις ινσουλίνης. Οι τελευταίες δύο επιλογές πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Περίπου το 4% όλων των εγκύων υποφέρει από αυτή την ασθένεια. Η καλή φροντίδα και η σωστή παρακολούθηση απαιτούνται για την προστασία της μητέρας και του εμβρύου.

Δείτε περισσότερα: Τύποι ατμοσφαιρικής ρύπανσης

4. Διαβήτης τύπου 3:

Ο διαβήτης τύπου 3 είναι ο τίτλος που έχει προταθεί για τη νόσο του Alzheimer με αποτέλεσμα την αντοχή στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έχουν εναποθέσεις πρωτεϊνών γνωστών ως αμυλοειδές βήτα στο πάγκρεας. Αυτά είναι συγκρίσιμα με τις πρωτεϊνικές αποθέσεις που βρίσκονται στον εγκεφαλικό ιστό των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Ο Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και σύγχυση. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών γενικά υποφέρουν από αυτόν τον τύπο διαβήτη. Μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τα νεύρα του εγκεφάλου που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες ομιλίας και αμηχανία. Το μείγμα της ασθένειας τύπου 2 μαζί με το Alzheimer είναι γνωστό ως διαβήτης τύπου 3.

5. Διπλός διαβήτης:

Ο διπλός διαβήτης είναι συνδυασμός διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Σε αυτή την ασθένεια το άτομο που υποφέρει αναπτύσσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα βασικά χαρακτηριστικά της ασθένειας τύπου 2. Στην περίπτωση αυτή, ο συνηθέστερος λόγος για την αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η παχυσαρκία.

Δείτε περισσότερα: Τύποι ρύπανσης του νερού

6. Εύθραυστος διαβήτης:

Ο ευφυής διαβήτης είναι επίσης γνωστός ως ασταθής διαβήτης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από εύθραυστο διαβήτη αντιμετωπίζουν ακραίες και συχνές μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης αίματος, υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία. Ο κύριος λόγος για την εμφάνισή του είναι τα προβλήματα απορρόφησης στα έντερα. Αυτό περιλαμβάνει την σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων απορρόφησης, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, δυσλειτουργία των ορμονών και καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου. Προκαλεί σοβαρά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα επινεφριδίων και θυρεοειδούς. Συνδέεται επίσης με ψυχολογικά ζητήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ο σπάνιος διαβήτης εμφανίζεται σπάνια. Έχει βρεθεί ότι 3 στους 1000 ασθενείς με διαβήτη υποφέρουν από εύθραυστο διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Πρέπει κανείς να αναζητήσει άμεση ιατρική συμβουλή. Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας και η άσκηση καθημερινά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κατάσταση και να μειώσετε τις δυσμενείς επιπτώσεις της.

Εικόνες Πηγή: 1.

Leave A Comment

+ 27 = 34