10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

False Mirror

Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Rene Magritte. Εδώ, οι καλλιτέχνες υπονοούν τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη όραση είναι περιορισμένη, όπου ο καθρέφτης υποδηλώνει μια φυσική αντανάκλαση, ενώ το μάτι είναι το σύμβολο της επιλεκτικής και υποκειμενικής προσωπικής άποψης. Είναι στρώσιμο με νόημα, όπως ένα μάτι μπορεί να κοιτάξει, κοίταξε και κοίταξε μέσα.


Ο René Magritte γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Lessines του Βελγίου. Εμφανίστηκε μεγάλο ταλέντο και ενδιαφέρον για τις τέχνες σε νεαρή ηλικία, και το 1916 εγγράφηκε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες. Οι πρώτες του ζωγραφιές επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον ιμπρεσιονισμό, τον φουτουρισμό και τον εικονιστικό κυβισμό, με το κύριο θέμα των πρώτων του έργων να είναι γυμνό γυμνό. Ωστόσο, ο Magritte έγινε παγκοσμίως διάσημος για τους υπερρεαλιστικούς πίνακές του, επηρεασμένος βαθύτατα από τα υποσυνείδητα συναισθήματα του τραύματος που υπέστη όταν είδε την αυτοκτονία της μητέρας του στην ηλικία των 14.

Αφού παντρεύτηκε τον παιδικό του αγαπημένο το 1922 και υπηρετούσε στο βελγικό στρατό, ο Rene Magritte εργάστηκε ως σχεδιαστής σε εργοστάσιο ταπετσαρίας. Το έτος 1926 σηματοδότησε μια καμπή στην καριέρα του, όταν ένα συμβόλαιο με μια γκαλερί στις Βρυξέλλες του επέτρεψε να αφιερώσει τον εαυτό του στη ζωγραφική εντελώς.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Magritte εκτέλεσε την πρώτη του υπερρεαλιστική ζωγραφική το 1926. Αυτό το πρώιμο σουρεαλιστικό έργο παρουσιάστηκε στην εναρκτήρια ατομική του έκθεση στις Βρυξέλλες το 1927, αλλά η εκπομπή αντιμετώπισε μάλλον σκληρή κριτική. Η απογοήτευση για την επίδειξη ώθησε τον Rene Magritte να μετακομίσει στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με τον Andre Breton και εντάχθηκε επίσημα στο σουρεαλιστικό κίνημα. Πάνω από τρία χρόνια της ζωής του στο Παρίσι, ο Rene Magritte μεγάλωσε σε μια ηγετική μορφή του κινήματος, παρουσιάζοντας μια ψευδαίσθηση και εννοιολογική εκδοχή του σουρεαλισμού. Ωστόσο, το έργο του δεν αναγνωρίστηκε ακόμη ευρέως και αναγκάστηκε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να συνεχίσει να ασχολείται με τη διαφήμιση αφού κλείσει η γκαλερί των Βρυξελλών και διέκοψε την κανονική πηγή εισοδήματός του.

Σύντομα, ακολούθησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, τον οποίο ο Μαγκρίτ έζησε στις Βρυξέλλες Λόγω της δυσκολίας της κατάστασης, οι δεσμοί του με τον Breton, και έτσι οι σουρεαλιστές, σπάζουν και ο ζωγράφος εκτρέπεται σε διαφορετικό στυλ αναπαραγωγής ζωηρού χρώματος για μια σύντομη χρονική περίοδο, αντιδρώντας στο ζοφερό περιβάλλον που κατείχε. ο πόλεμος, το ύφος του εξερευνά άλλα μέσα έκφρασης, αλλά μέχρι τα τέλη του 1948, ο Μαγκρίτ επιστρέφει οριστικά στον υπερρεαλισμό. Η ιδιαίτερη μορφή του σουρεαλισμού θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στις 15 Αυγούστου 1967, ο Rene Magritte πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, σε ηλικία 68 ετών.

Σουρεαλισμός του Rene Magritte

Οι υπερρεαλιστικές ζωγραφιές του Rene Magritte έθεσαν θεμέλια για την εννοιολογική τέχνη και επηρέασαν αργότερα καλλιτεχνικά κινήματα, όπως η pop art και η ελάχιστη τέχνη.
Οι πίνακές του εμφανίζουν συχνά καθημερινά αντικείμενα σε ένα ιδιόμορφο περιβάλλον, που θα αποκάλυψαν νέες έννοιες μέσα σε γνωστά πράγματα. Μια από τις εικόνες που δημιούργησε ο Magritte είναι η ζωγραφική «The Treachery of Images», η οποία διαθέτει ένα μεγάλο σωλήνα, τέλεια γυαλισμένο και ρεαλιστικά απεικονιζόμενο με μια περίεργη λεζάντα παρακάτω: «Αυτός δεν είναι ένας σωλήνας» - «Ceci n'est pas une pipe». Ένα στιγμιαίο οξύμωρο που αποδεικνύεται αληθινό, αφού ο πίνακας δεν είναι στην πραγματικότητα ένας σωλήνας, είναι μόνο μια εικόνα ενός σωλήνα - μια επίπεδη, βαμμένη επιφάνεια. Αυτή η αμφισβήτηση της αναπαραστασιακής και της αληθινής φύσης των πραγμάτων, έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της τέχνης και των αντικειμένων τέχνης, παρουσιάζοντας μια εν πολλοίς εννοιολογική ουσία.
Ο Μάγκριτ χρησιμοποίησε το ίδιο μοτίβο όταν απεικόνιζε ένα μήλο, αρνούμενος την ύπαρξή του. Ένα μοτίβο σε ένα καβαλέτο επαναλαμβάνεται συχνά στις ζωγραφιές του, τονίζοντας τη δυσκολία και το παράδοξο της αντιπροσωπευτικής φύσης της τέχνης της ζωγραφικής.

Ο σουρεαλισμός του Magritte δεν βασίζεται στις αρχές του αυτοματισμού και διερευνά γενικά τις προκαθορισμένες ιδέες της πραγματικότητας. Ωστόσο, η ποιητική απεικόνισή του επηρεάζεται από το δικό του υποσυνείδητο, επαναλαμβάνοντας ιδιαίτερα το μοτίβο ενός καλυμμένου προσώπου - ένα λείψανο τραυματισμού που βλέπει τη νεκρή μητέρα του να απομακρύνεται από ένα ποτάμι, με το φόρεμά της να μπερδεύεται γύρω από το πρόσωπό του. Παίζει συνεχώς με ψευδαίσθηση, απεικονίζοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις σκέψεις του σχετικά με το θάνατο της μητέρας του.

Κατάλογος έργων

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Η Μεγάλη Οικογένεια

Ο τίτλος υποδηλώνει ένα μυστήριο, αφού δεν υπάρχει εικόνα της οικογένειας. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι ο Μαγκρίτ είχε την ευχαρίστηση να συγχέει το κοινό. Το ιπτάμενο πουλί μπορεί να είναι σύμβολο αγάπης και αρμονίας, που προκαλεί συναισθήματα που αντικατοπτρίζουν την αντίληψη του για μια οικογένεια.

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Κλήση των κορυφών

Ένα από τα τυπικά εσωτερικά τοπία του Rene Magritte, που ανήκε σε μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής με καβαλέτο απεικονίζεται. Παίζει με την ψευδαίσθηση και τη διπλή έννοια των εικόνων, όπου το καβαλέτο είναι το σύμβολο ή ο φορέας αυτής της δυαδικότητας.

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Το κλειδί γυαλιού

Ο τίτλος για αυτή τη ζωγραφική δανείζεται από το μυθιστόρημα του Hammett, La clef de verre. Εμπνευσμένος από το έργο της μυθοπλασίας, ο Μαγκρίτ έγραψε έναν ποιητικό διάλογο του κράτους και τον δυναμισμό των λέξεων και των εικόνων που παρουσιάζονται από τον απεικονιζόμενο βράχο, τον τίτλο και την περιπλοκή της σύνδεσής τους.

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Golconda

Ο άνθρωπος που πέφτει από τον ουρανό είναι ο ίδιος άνθρωπος του καπέλου που εμφανίζεται στον Υιό του ανθρώπου. Αυτή η ζωγραφική αντιπροσωπεύει την εξερεύνηση της ατομικότητας του Magritte εναντίον της συλλογικής ομάδας και πώς εύκολα χάνεται. Όλοι οι άνδρες φορούν τα ίδια ρούχα, φαίνονται τα ίδια και πέφτουν με ίσο τρόπο. Αλλά είναι όλοι όμοιοι ή όχι; Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που μας κάνει να σκεφτούμε αυτό το μεγάλο κομμάτι.

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Διακοπές του Χέγκελ

Αυτή η φανταστική εξερεύνηση της φύσης ενός αντικειμένου ενέπνευσε τον Rene Magritte να ονομάσει τη χριστουγεννιάτικη εορτή του Χέγκελ, όπως έγραφε ο ίδιος ο καλλιτέχνης τον Μάιο του 1958. Θα γοητευόταν, νομίζω, ή θα έπαιρνα διασκέδαση (σαν σε διακοπές).

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Προσωπικές αξίες

Ένα άλλο εικονικό έργο του Magritte. Ένα δωμάτιο, γεμάτο με οικεία αντικείμενα, όλα φουσκωμένα σε αναλογία, αψηφώντας όλη την κοινή λογική. Η πράξη της υπερμεγέθυνσης δίνει νέα σημασία στα μικρά, γνωστά πράγματα, καθιστώντας την ανάληψη καθημερινά και γίνονται μεγαλύτερα από τη ζωή. Υπάρχουν πολλά νόημα νήματα σ 'αυτή τη ζωγραφική, που σχετίζονται με κάθε σύγχρονο ή εμάς σήμερα του Magritte.

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Γιος του ανθρώπου

Ο εικονικός άνθρωπος του Rene Magritte. Ποιός είναι αυτος? Είναι αυτοπροσωπογραφία; Ίσως, και ίσως είναι κάθε εργαζόμενος, ο μέσος άνθρωπος. Το πρόσωπό του καλύπτεται με ένα μήλο, εμποδίζοντας το όραμά του, το οποίο ο καλλιτέχνης εξηγεί με λέξεις: "Είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς. Ό, τι βλέπουμε κρύβει άλλο πράγμα, πάντα θέλουμε να δούμε τι είναι κρυμμένο από αυτό που βλέπουμε ».

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Le beau Monde

Η θόλωση των ορίων ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο πίνακας αυτός περιέχει όλα τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της προσωπικής εικονογραφίας του Magritte - την κουρτίνα, το μήλο και τον γαλάζιο ουρανό με τα σύννεφα. Ο όμορφος κόσμος είναι ένας μοναρχικός τόπος, γεμάτος με σύμβολα των πραγμάτων που επιδιώκουμε.

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Οι εραστές

Η απογοήτευση πάνω από τις επιθυμίες εμφανίζεται συχνά ως θέμα της ζωγραφικής του Rene Magritte. Ένα κουρτίνα εμποδίζει μια οικεία συνάντηση μεταξύ δύο ανθρώπων, μετατρέποντας μια σκηνή αγάπης σε μια σκηνή δυσαρέσκειας. Οι καλλιτέχνες θέτουν το ερώτημα πόσο γνωρίζουμε πραγματικά άλλους ανθρώπους, ακόμα και εκείνους που είναι πιο κοντά μας.
Η εικονογραφία απορρέει από το παιδικό τραύμα του, που βεβαιώνει ότι η νεκρή μητέρα του εκδιώχθηκε από ένα ποτάμι, με ένα περιστρεφόμενο πρόσωπο.

10 υπερρεαλιστικές ζωγραφιές Rene Magritte

Η Προδοσία των Εικόνων

Πιθανώς η πιο διάσημη ζωγραφική του Rene Magritte και σίγουρα η πιο επαναστατική. Σχετικά με αυτή την εμβληματική εικόνα, ο καλλιτέχνης είπε "" Ο διάσημος σωλήνας. Πώς με κατηγορούσαν οι άνθρωποι γι 'αυτό! Και όμως, θα μπορούσατε να γεμίσετε το σωλήνα μου; Όχι, είναι απλά μια παράσταση, έτσι δεν είναι; Έτσι, αν είχα γράψει στην εικόνα μου "Αυτός είναι ένας σωλήνας", θα είχα ψέματα! "

Leave A Comment

88 − = 83