Маникюр: дълга история | progressivenewsdaily.info

Маникюр: дълга история

Маникюр: дълга история

Историята на ноктите е древна приказка, изгубена във времето, пътуване, което пресича ориенталски пътеки, магии и култури. Изследванията потвърдиха, че повечето от това, което знаем за това изкуство, идва директно от китайските и индийските традиции - израз на древни цивилизации, които процъфтяват преди хиляди години.


Маникюр: дълга история

Дори ако изкуството на ноктите е силно свързано с големите азиатски империи от миналото, за да оценим наистина красотата на тази история, трябва да обмислим факта, че дори праисторическите мъже и жени обичаха да украсяват собствените си тела. Всъщност е потвърдено, че човешките същества започват да нарисуват ноктите си с къна по време на бронзовата епоха. Това невероятно историческо откритие принуди много учени да обсъдят начините, по които татуировките и ноктите са всъщност знак за човешката нужда да изразят не само ясното чувство за принадлежност, но и повече или по-малко определено чувство за себе си.

Маникюр: дълга история

Първите лакове за нокти се появяват през 1500 г.пр.Хр. в Китай, Месопотамия и Египет. Значението, което докосването на ноктите в тези цивилизации придобива, е доста забележително: използвайки цветове, хората проследяваха границите между социалните класи и определиха принадлежността си към определено племе. Понякога изкуството на ноктите дори се използвало, за да изразява силата на определено лице.

Маникюр: дълга история

Оставяйки Азия и Близкия Изток зад гърба си, е очарователно да забележите как историята се повтаря на различни географски ширини и дължини, като отново демонстрира, че ноктите са свързани по някакъв начин с човешката нужда на красотата и въображението. Инките, ацтеките и други предколумски цивилизации всъщност използват лак за нокти, за да украсят ноктите си и да определят социалните класове.

Маникюр: дълга история

През Средновековието хората в цяла Европа и в света са се занимавали със силата на инквизицията, която се бори с всички си сили срещу всички форми на украсяване. Въпреки, че това беше ера, оформена от най-тъмната цензура и страх, ноктите оцелели, избухнали от волята на най-блестящите умове. Веднага след като тъмните векове избледняват, всъщност, изкуството на ноктите се завръща отново.

Маникюр: дълга история

Маникюрът, който всички знаем, се появява през 20-те години на миналия век, благодарение на Мишел Менар, който започва традицията на червения и розовия лак за нокти. Лунен маникюр е първият герой на съвременната мода. Веднага щом се измислят нови видове лакове за нокти, започва революция, цветовете се превръщат в централен характер на ноктите и лунния маникюр скоро излиза от модата (поне ... засега). През 1934 г. зъболекарят Maxwell Lappo създава първия фалшив пирон, напълно непознат за въздействието, което гениалната му идея ще окаже върху цялата модна индустрия. Едва през 50-те години на миналия век обаче акрилът се появи на мястото, благодарение на друг зъболекар Фредерик Слак, който започна да използва акрил за ремонт на счупени нокти.

Маникюр: дълга история

Културната революция от 60-те години беше приветствана от света на художниците на ноктите, които бързо възприеха естествени и ярки цветове, вдъхновени от движението на хипи и поп арт. Освен това революцията отвори вратата за равенство и свобода на жените, която се трансформира в различни цветни дизайни на ноктите.

Маникюр: дълга история

Квадратният нокът, изключително модерен през 70-те години, се ражда благодарение на Джеф Пинк, който отговаря за някои от най-важните открития в света на реконструкцията на ноктите. От този момент нататък използването на фалшиви нокти, построени със серия от различни материали и цветове, става все по-често: ноктите влязоха в нова ера.

Маникюр: дълга история

Блясъкът, кристалите, тъканите, лъскавите прахове, пластмасовите ... ноктите нямат граници: пресичаха границите на постмодерната култура, навлизайки в измерения от чиста иновация и невъобразими възможности. Днес стилове и мода от цяла планета взаимодействат непрекъснато, създавайки най-невероятните хибриди, истински шедьоври, които се противопоставят на догмите, продиктувани от времето и доминиращите култури. Ноктите за ноктите са за личности и емоции: това е за нас, кой сме ние.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

6 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map