15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

1. Духът на Вермър от Делфт, който може да се използва като маса, 1934 г.

Тази малка мащабна картина има доста дълга оригинална титла и е въплъщение на възхищението на Дали за великия фламандски майстор от 17-ти век Йоханес Вермеер. То превръща предмета на автопортрета на Вермеер в "Изкуството на живописта", чрез лещите на сюреалистичното око на Дали.


Салвадор Дали - най-известният сюрреалист и една от най-влиятелните художествени фигури на 20-ти век, се издигна до слава благодарение на неговата ексцентрична природа, уникален талант и силно въображение на живописния стил. Тъй като той създавал художествено в епохата на ранната модерност, когато представителността в голяма степен беше изоставена в новите художествени движения като експресионизма и кубизма, младият Дали разпозна могъщата сила, излъчена от произведенията на стари ренесансови майстори, и след като експериментира със съвременните изрази , се присъедини към сюрреалистичното движение около 1929 г. Тази година отбеляза важен завой в живота на Салвадор Дали, защото по това време той се запознава с гала, по-късно любовник, съпруга, муза, модел и основно вдъхновение.

Някои историци на изкуството твърдят, че неговата сюреалистична епоха е започнала малко по-рано, с картини от 1927 г. и 1928 г., изобразени като масив от подсъзнателни сексуални фиксирания, докато се отклонява от кубисткия подход. Тези картини включват първите очи на ландшафтния пейзаж, които ще се окажат една от най-характерните особености на неговата единствена форма на сюрреализъм. Обсебена от подсъзнателното мислене и спонтанността на несъзнаваното, Дали се впусна в движението с цялото си същество, като си сътрудничи с най-изявения режисьор на стил - Луис Бунуел. Бунуел режисира няколко емблематични филма L'Age d'Or и Un Chien Andalou, които показват странно движение и нереални сцени, приличащи на оживената живопис на Дали.

Дали е бил изхвърлен от официалния сюрреалистичен кръг през 1934 г. поради разногласия по отношение на войната, но през 1940 г. той показва предимно сюрреалистичните си произведения с международни сюрреалисти. След това изразът му запазва разпознаваемите черти на стила, предимно за изследване на науката и религията.

Една от емблематичните картини на Салвадор Дали от този период е "Устойчивостта на паметта", конкретно изображение на неизбежното преминаване на времето. Анекдот зад него разказва, че Дали е вдъхновен от парче сирене, което е намерило разтопено за една нощ, преобразувано поради часовете на излизане. Картината е доказала, че е шокираща и успешна, тъй като се смята за една от емблемите на Салвадор Дали. Той продължава да изследва най-съкровените страхове и репресии на човек чрез силно съзерцателен, но все пак изключително естетизиран стил.

Тъй като той е блестящ дизайнер и цветен, Дали се вдъхновява много от старите майстори, но преобразува формите в екстравагантни и изобретателни начини, съставяйки съвсем нов, модерен и иновативен стил на изкуството. Картините на Салвадор Дали се отличават с използването на двойни изображения, иронични сцени, оптична илюзия, едноиричен пейзаж и дълбока символика.

По време на своя художествен живот, Дали в никакъв случай не се ограничава до една единствена медия. Работил е с маслени бои и акварели, създава рисунки, скулптури, филми и фотографии. Дори и форма на изпълнение не е чужд на художника, нито е създаването на бижута, предмети и други приложни изкуства работи. Високопроизводителен и необикновено талантлив, той остави огромно наследство за поколенията на художниците и ентусиастите от изкуството, които да следват и да се наслаждават.
Ето 15 примера за сюрреалистични картини на Салвадор Дали, като общ преглед, свидетелстващ за неговия фантастичен талант, въображение и майсторство.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

2. Големият мастурбатор, 1929 г.

Картината изобразява вътрешната борба на чувствата, възникващи от въпроса за половото сношение, възприеман от художника. Тя се очертава като събудена травматична памет от детството, когато видя умишлено отворена книга за венерически болести, оставена от баща си.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

3. Изгарящият жираф, 1937 г.

Тази картина е завършена преди изселването на артиста в Съединените щати през 1940 година. Въпреки че той твърди, че е аполитичен, тази картина и много други също показват дълбоки и обезпокоителни емоции на безпокойство и ужас, които Дали е трябвало да почувства в бурната ера между войните. Това конкретно парче е отражение на вътрешната му борба по отношение на испанската гражданска война, но също така съдържа препратки към фройдисткия психоаналитичен метод.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

4. Лицето на войната, 1940 г.

Агонията на войната беше голямо вдъхновение за Дали. Той вярва, че неговите картини са предупреждения за война и това конкретно произведение е създадено между испанската Гражданска война и Втората световна война.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

5. Сън, 1937 г.

По поръчка на покровителя на Далис, Едуард Джеймс, британски милионер, тази картина прави някои от общите сюреалистични субекти - феноменът на съня, подсъзнанието и свободата на единния свят.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

6. Очакване на лицето и плодова чиния на плажа, 1938 г.

Тази фантастична картина е особено интересна, тъй като тя използва двойното изображение, осигурявайки изображението със слоест смисъл. Метаморфозата, изненадващи съпоставки на обекти и изместване на външния вид са някои от характеристиките на сюрреалистичните картини на Дали.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

7. Устойчивостта на паметта, 1931 г.

Може би най-емблематичната сюрреалистична живопис на Салвадор Дали, въплъщава двойствеността на мекотата и твърдостта, символизираща относителността на пространството и времето, в голяма степен се основава на Айнщайновата теория на относителността по същество, въпреки че Дали е отменил сиренето Камамбер, говорейки за това парче.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

8. Три сфинкса на бикини, 1947 г.

В това сюрреалистично изображение на атола на бикините присъстват извинения на война. Три символни сфинкса заемат различни планове, всеки за себе си - глава за човечеството, дърво за природата и ядрена експлозивна гъба за война и ужас. Картината изследва взаимоотношенията между трите предмета, от гледна точка на много личната Дали.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

9. Галатея на сферите, 1952 г.

Портретът на съпругата на Дали, изобразен чрез набор от глобулисти форми, вдъхновени от науката, но приличащ на портрет на Мадона, издига Галатея над света на осезаемата в горна, ефирна сфера.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

10. Часовник за топене, 1954 г.

Друго представяне на предмета на времето, което представлява ефирната мекота на обикновено джобния часовник.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

11. Моята съпруга, гола, размишлявайки върху собственото си плът, Ставайки стълби ..., 1945

Това прекрасно изображение на гърба на Гала е едно от най-еклектичните творби на Дали, тъй като се омъжва за класическия и сюрреалистичния, спокойния и странния.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

12. Мека конструкция с варени бобчета, 1936 г.

Заглавието на картината в скобите е "Предчувствие за гражданска война", описващо очакваните ужаси на испанската Гражданска война, тъй като е изписано шест месеца преди конфликта. Едно от предчувствията на Дали.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

13. Раждането на течните желания, 1931-32

Един от примерите за неговите параноидни критични подходи към изкуството, изобразяващи баща, може би майка, смесена с гротескния, нереален образ на хермафродита в средата. Опаковани с референции и символика.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

14. Енигмата на моята желание или майка ми, майка ми, майка ми, 1929 г.

Изградена върху фройдистките принципи, тази картина е пример за връзката на Дали с майка си, чието огромно, изкривено тяло е поглъщащо и могъщо, управлявайки огромната пустинна пустиня.

15 Сюрреалистични картини на Салвадор Дали

15. Без заглавие - Дизайн за стенописите за Елена Рубинщайн (панел 1), 1942 г.

Дизайнът е направен, за да служи като шаблон за интериорната декорация на мястото на Helena Rubinstein. Вдъхновен от класическата митология, той е открито сюрреалистичен, навлизайки в света на въображението и мечтите.

Още картини на Салвадор Дали

Млада Богородица, авто-содомизирана от роговете на нейната собствена целомъдрие, 1954 г.

Картината се свързва с голяма женска фигура и абстрактен фон, докато разглежда въпроса за репресираната сексуалност чрез изрично заглавие и фалически форми, които често се появяват в творчеството на Дали.

Geopoliticus Дете, наблюдаващо раждането на новия човек, 1943 г.

Пейнтър по време на престоя на Дали в Съединените щати, обявен през 40-те години на миналия век, тази картина предизвиква формата на глобус, който като че ли излюпва символичен нов човек, човек на новия свят.

Leave A Comment

61 − 56 =