10 Известни картини на Пабло Пикасо

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Момче с тръба - Garçon à la Pipe, 1905 г.

Ранна рисунка на Пикасо, предназначена за неговия розов период. Той рисува тази работа скоро след като дойде в Париж, показвайки момче, което държи тръба и носи венец от цветя.

Пабло Пикасо е толкова известен днес, че често служи като синоним на най-художника, който може да има там. Той определено е рядък гений и една от най-важните фигури в развитието на изкуството от 20-ти век. Поради дръзките и иновативни артистични усилия, този испанец се издигнал до световна слава преди 50-годишна възраст, ставайки единственият най-почитан художник в западното полукълбо.
Неговият уникален стил и божествен подарък правят Пикасо фигура, която има най-голямо и най-значително влияние върху еволюцията на съвременното изкуство и изкуството.


Пабло Пикасо е роден през 1881 г. в испанския град Магала. Той открива, че животът му се обажда по-рано, и се записва в авантюристична класа, когато е на 15 години. Детските му творби вече са изложили част от неговия единствен израз.

В голямата част от живота си, Пикасо прекарва във Франция, който обича. През 1904 г. се премества в Париж, а през 1947 г. се премества в слънчевия юг на страната.
Работата на Пикасо обикновено се разделя на периоди, различни и интересни.
Неговият ранният син период е дошъл около 1901 г. и е продължил около три години. По-голямата част от произведението, принадлежащо към тази фаза, се изпълняваше в тъмни, тъмносини нюанси.
Периодът на розата се появява около 1905 г., като заема една година от кариерата си. Тази фаза е характерна за по-лека палитра, радостен стил с театрални герои.

Една картина, изпълнена от Пикасо през 1907 г., означава не само преходът, който художникът е направил в нов стил, но самогласно промени хода на модерното изкуство. Беше "Les Demoiselles d'Avignon", най-важната картина на кубизма и ценната икона на модерното изкуство. Картината предизвиква много сътресения в обществото, тъй като се смяташе за скандал, за да се изобразят голи проститутки по такъв ужасен начин. Това, което обществеността разбра по-късно, е, че това изображение измести представителните качества на живописта и постави основите на концептуалното и сюрреалистичното изкуство.

В очакване на Втората световна война и поразен от конфликта в Испания, Пикасо рисува друга икона на изкуството от 20-ти век - "Герница". Непосредственото вдъхновение е бомбардировката на Герница, а живописта е оживен протест на художника, извършен в голям мащаб. Той представи чудовищната битка, преплетени герои в мъчителна болка и битка, докато той се разтреперил към края на времето, докато осъждаше фашизма. Герница беше мощна политическа картина и блестящо произведение на изкуството, което бележи важен момент в ангажираното съвременно изкуство.

След това в кариерата си Пикасо посвещава много от времето си, за да изследва комедията и фантазията. Той се обърна към други медии, като графични изкуства, скулптура и керамика. Все още непрекъснато работи, създава голям брой илюстрации, рисунки и дизайн в този период с причудливо съдържание.
Също така, Пикасо се замисли за ремигацията на други произведения на изкуството, създадени от неговите забележителни колеги. Той рисува вариациите на Velasquez и Delacroix в последния етап от кариерата си. Тези парчета са феноменални интерпретации, които са останали популярни до тази дата за тяхното художествено качество.

Пабло Пикасо почина във Франция през 1973 г. на 91-годишна възраст. След смъртта му са идентифицирани 22 000 произведения на изкуството, създадени от съвременния майстор.
Фактът, че Пикасо никога не е престанал да експериментира и изследва, и че той е останал верен на собствения си уникален стил, е помогнал да го отбележи като един от най-великите художници на миналия век, а може би и в историята на изкуството.

Списъкът на живописта

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Старият китарист, 1903 г.

Картината принадлежи към Синия период. Показва стар, сляп, слаб човек, който държи гениално китарата си. Той е уличен играч в Испания. Картината се изобразява чрез нюанси на синьо и се опира на експресионизма.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Les Demoiselles d'Avignon, 1907

Може би най-революционната картина в съвременното изкуство. Той деконструира всички приети естетически правила, обижда и шокира пуристите, като изобразява проститутки, и с една ръка промени курса на изкуството в по-абстрактна област. Смята се за първата картина на кубизма. Тя представлява пет голи проститутки от един портиер в Барселона.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Натюрморт с бутилка ром, 1911 г.

Картината завърши, когато Пикасо остана във френските пиринеи, любимата дестинация на музикантите, поетите и художниците. Кубистите обичат тази планина преди Първата световна война и това е вторият дом на движението. Картината се изпълнява в сложен кубистски стил.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Tête - Head, 1913

Това известно произведение е един от най-абстрактните кубистски колажи. Профил на главата може да бъде проследен в дървения въглен полукръг, но всички елементи на лицето са значително намалени до геометрични форми.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Натюрморт с компот и стъкло, 1914-15.

Формите от чисти цветове и лицеви предмети са съпоставени в хармоничен състав. Пикасо изследвал текстурата и повърхностите в тази картина, предизвиквайки колажната практика, която често използвал.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Момиче пред огледалото, 1932 г.

Картината представлява портрет на младата любовница на Пикасо Мария-Тереза ​​Валтер. Момичето и нейното отражение са снимки на нея през деня и нощта, както и прехода на момиче в съблазнителна жена.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Guernica, 1937

Тази картина изобразява трагичната природа на войната и страданията на невинни жертви. Работата е монументална по мащаб и смисъл и е приета в световен мащаб като анти боен символ и плакат за мир.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Плачещата жена, 1937 г.

Пикасо обикновено се интересуваше от субекта на страданието. Тази картина е последната от серията плачещи жени, които направи тази година, и има най-подробната композиция. Темата се счита за продължение на Герница.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Голица на плажа и лопата, 1960 г.

Друга интерпретативна картина на Пикасо, опираща се на историческа работа. Сцената е до голяма степен намалена, изхвърляйки третото измерение. Това е късният кубизъм, с ясни последици от сюрреализма в предмета и по начина, по който е боядисан.

10 Известни картини на Пабло Пикасо

Изнасилването на жените Сабина, 1962 г.

Тази картина е интерпретация на историческа композиция. Това беше направено на върха на Кубинската ракетна криза, изобразявайки сянката между Изтока и Запада и изтичайки от заплахата от война.

Leave A Comment

− 5 = 5