Кориандър и кориандър – каква е разликата?

Ако сте прекарали по всяко време експерименти с рецепти, вероятно сте се натъкнали на кориандър и кориандър. За много хора може да изглежда, че няма разлика между кориандър и кориандър. Те изглеждат сходни и технически са от едно и също растение. По този начин остава въпросът: Кориандърът и кориандърът по същество са различни?

В Съединените щати и Обединеното кралство има редица рецепти, които смесват кориандъра и кориандъра. Не-готвачи, както там, често правят тази грешка. Значенията и билката се предават, когато някой казва, че и двата термина не винаги са едни и същи. Докато хората могат да смесват тези билки до известна степен, те всъщност са съвсем различни. А ястие, което се предполага, че се прави с кориандър, ще вкуси невероятно различно, ако вместо това хвърлите в кориандър. Ако не искате храната ви да се окаже странно, трябва да научите разликата между кориандър и кориандър.

Кориандър и кориандър - каква е разликата?

Как бяха наименувани кориандърът и Cilantro?

Латинското име на растението за кориандър е Coriandrum sativum. Това латинско име е причината, поради която обичайното му име е кориандър. Междувременно името "cilantro" всъщност идва от испанската дума за тази билка. Това има смисъл, тъй като много испански и латиноамерикански ястия използват кориандър в тях. Един забележителен пример е салсата, която почти винаги има ширит в нея.

Произход на думите Кориандър и Крилан

В Съединените щати и в Обединеното кралство имаме склонност да се отнасяме до стъблата и листата на растението като кориандър. Докато можете да използвате пресен кориандър (и това вероятно ще направи вашата рецепта вкус още по-добре), кориандър обикновено се изсушава и съхранява преди да се използва. Ако използвате семена от кориандър растение, то обикновено се нарича кориандър.

В Съединените щати имаме склонност да наречем листата и стъблата на кориандърното растение "цилантро". Семената просто се наричат ​​"кориандър", без да включват думата "семена". Това в основата си означава, че американците използват една и съща инсталация по две различни имена, на базата на коя част от растението, която използват.

Навсякъде по света в Индия, и двете билки се споменават с напълно различно име. За да направите това още по-объркващо, Индия нарича кориандър и кориандър "dhania". Ако видите, че нещо е ароматизирано с дания в менюто ви, то просто се отнася до стъблата, листата или семената на растението кориандър.

Какво трябва да направиш?

Сега, когато знаете, че и двете имена на билки се отнасят до едно и също растение, все още трябва да разберете коя опция да използвате. Първата стъпка е да погледнете вашата рецепта. Ако това е американска рецепта, кориандърът ще се отнася само до семената, а кантарионът се отнася до останалата част от растението. Ако рецептата е от Обединеното кралство, а след това кориандър се отнася до останалата част от растението и кориандър семена призовава само семена.

Ако не можете да кажете откъде е рецептата, добре. Много рецепти ще ви кажат как да подготвите бирата, като например нарязване на листата или стъблата. Ако рецептата ви моли да изрежете тревата по някакъв начин, вероятно става въпрос за листата и стъблата. Ако ви питам да раздробите кориандъра нагоре, най-вероятно ще говорите за семената, но може да се отнася и за двата варианта.

Много хора в Обединеното кралство не осъзнават, че всъщност има билка, наречена кориандро. Често, първият път, когато може да бъдете изложени на тази билка, е, когато гледате американско готварско шоу или четете американска рецепта. Ако сте особено наблюдателни, може би сте забелязали, че растението в готвене показваше подозрително като кориандър. Не си грешил. Те са наистина едно и също растение и вашата рецепта ще вкуси правилно, докато използвате правилната част на растението.

Помощ за превод на вашата рецепта

Ако не сте сигурни какво иска вашата готварска книга да използвате, има няколко опции. Освен ако не разгледате къде е публикувана, можете също така да разгледате използваните в рецептата измервания. Обединеното кралство и Съединените щати използват различни системи за измерване, така че това може да укаже откъде е вашата рецепта. В допълнение към превеждането на имената на билките може да се нуждаете и от помощ при превеждането на измерванията. Това може лесно да се направи онлайн, въпреки че измерванията не винаги работят перфектно - например, може да се наложи 7/8 чаша от една съставка вместо цяло число като 1 чаша.

Готвенето със семена от кориандър, кориандър или кориандър може да бъде доста вкусно. Докато разбереш откъде е рецептата ти, можеш да се увериш, че вашето готово ястие има вкус точно както си искал. Когато имате съмнения, проверете издателя на книгата си. Можете също така да търсите традиционни английски или американски правописа като "любими" или "любими", за да разберете къде се намира вашата книга.

Leave A Comment

27 − = 19